30 juli 2014

Plattfot

Ett tecken på att jag gått barfota väldigt mycket de senaste veckorna: mina Birkenstocks känns för trånga. 

På måndag är det högklackat som gäller igen. Känns som en utmaning, minst sagt.


Mellanlandning

Mellanlandning i stan.

Säga vad man vill om landet, det är underbart och härligt och skönt och rogivande men idag var det så skönt att komma till lägenheten. Jag var svettig och bromsbiten och behövde rengöra fejset ordentligt och helt däst av alla grillmiddagar och efterrätter. Jag vet att man inte behöver åka till stan för att åtgärda detta, det finns tvättmöjligheter och ansiktstvål och bra mat också på landet, MEN det är så lätt att fastna i latmaskandet på landet för mig. Så nu blir det bra med en paus.

Lilla Räkan fullständigt kastade sig över sin dator, Pluttskrutten och Skorpan rasslar med sitt efterlängtade lego och jag har duschat, lagt på ansiktsmask, tvättat i tvättmaskin, surfat på ytligheter och näthandlat från Bodystore, Goodstore och Medvetenmini för ca. en million.

Förresten, till helgen kanske, kanske jag ska göra en sak jag drömt om att göra i många, många år. Om det blir av ska jag berätta det för er. <-- Vilken cliffhanger va!

28 juli 2014

Sommardagar

Äntligen. Dagar som smälter ihop och inte går att hålla isär. Bara lilla familjen. Så sällan det är så. Det är så skönt att känna samhörigheten mellan familjemedlemmarna. Att bara få vara tillsammans.

Barnen har helt snöat in på Lövstabadet, så dit åker vi varje dag. Eftersom vattnet sinar i vår brunn och vi måste snåla med det tvättade vi håret i badet idag. Jag verkligen älskar att tvätta håret från bryggor. Idag dök jag från bryggan några gånger, hoppas såret förlåter mig. Men jag orkar inte tantsimma mer nu.

Andra dagliga inslag är frukost på trappan. Det spelar liksom ingen roll vad det är på tallriken, det är så oslagbart att sitta där i bara i sovkläderna, höra trädens sus och någon traktor i fjärran.

Så härligt att hitta semesterlugnet. Jag är annars ganska rastlös till min natur, men nu vet jag faktiskt inte vilken veckodag det är.

26 juli 2014

Skorpan 5 år!


Fem

Imorgon fyller Skorpan fem år. Eller idag, för det är efter midnatt redan. Hon är dessutom född kl 01 på natten, så snart är det dags att börja hurra.

Imorgon ska vi sjunga för Skorpan och äta glass och ge henne paket och det är så härligt. All hennes livskraft som sprudlar över. Hennes bångstyriga lockar och bruna ögon. Hennes stora kärlek till sina syskon. Hennes smartness och empati. Så självklar och så egen.


Cirkel

Idag var jag på min sjukhuskompis Johans begravning.

Begravningen var i kyrkan jag hade alla mina skolavslutningar i, min bror är konfirmerad där och gifte sig med E där förra året. Johan och hans fru gifte sig också där. Livets cirkel. En fin tanke men smärtsam samtidigt.

Prästen var otroligt bra, hade velat säga det till honom men såg honom inte sedan. Han sa en massa bra saker om döden, som jag verkligen håller med om. Som att Johan fortfarande finns, men inte här. Och att döden är som att ge sig ut med sin båt. Rundar man en udde syns man inte från land men framför båten öppnar sig nya, okända vidder. Ett öppet hav. 

Svårt att förklara. Det var väldigt fint iallafall. Och sorgligt. Jag är glad att jag kunde gå dit idag.

22 juli 2014

Medelhavsvärme

Medelhavsvärme i Uppland. Vi har blivit stammisar på Lövstabadet där Pluttskrutten simmade 20 meter idag och hoppade från bryggan säkert 30 gånger. Skorpan paddlade på i simringen och verkade nöjd med det.

Lilla Räkan är förresten hos sina morföräldrar så därför har jag inga nyheter om honom. Säkerligen spelar han fotboll, äter chips och gör bomben från bastubryggan. Saknar honom. 

Och så svampeländet. Orkar knappt tänka på det. Fuktteknikern har ännu inte varit här. Skulle inte funka i advokatbusinessen att säga att man hör av sig inom två dagar för att göra en tidsbokning. Men så är advokattjänster kanske mer svårsålda, vad vet jag. Hursomhelst, det ser inte något vidare ut, det hela. Tänkte först lägga ut en bild på det, men det är för äckligt. 

Nu kräver Pluttskrutten en cykeltur. I 28 graders värme. Perfekt.

21 juli 2014

Drama

Jaha hörrni. Viss dramatik (bra och dålig) här, håll i er nu.

1) Min ögoninfektion berodde på att jag missat att ta ut en kontaktlins och att den har legat bakom ögonlocket i flera dagar. Ehum. 

2) Pluttskrutten har lärt sig simma själv. Alltså hon är inte klok den där ungen. För några dagar sedan sjönk hon när hon försökte flyta och hundsimmade hjälpligt några meter. Idag simmade hon tio simtag. Naturligtvis inte by the book, men ändå helt galet. 

Förlåt allt föräldraskryt men det är svårt för mig att fatta att Pluttskrutten är så självständig och modig som hon verkar vara.

3) Och så det stora dramat. Det har kommit hussvamp i stora huset på landet. Det är inte bekräftat ännu, det kommer en fukttekniker om några dagar. Men all googling vi ägnat oss åt ger inte mycket tvekan. Hade det varit mitt eget hus hade jag antagligen fått panik, men Mamman verkar ta det med ro. Skitäckligt iallafall.

Vi har svampäcklet till trots haft en härlig dag i solen idag. Bad, Adas kaffestuga i Östhammar, chill vid stugan.

Fridens.

19 juli 2014

Bra/dåligt

Mycket bra idag:
-vädret!
- första vinbärsskörden,
- test av nytt badställe,
- Pluttskrutten och jag lyssnade på "Flickan och kråkan" tillsammans och blev båda lite rörda (men av olika orsaker), och
- Skorpan vågade sig ut på djupt vatten (med puffar).

Dåligt idag:
- jag har fått ögoninfektion (ser helt suddigt på ett öga, stökigt) och
-  jag saknar Lilla Räkan och M (de kommer imorgon <3).

Potentiellt dåligt:
- började just kolla på "Traffic".
Såg den på bio när den hade premiär i Sverige (2001!) och vad jag minns är den riktigt otäck så antagligen kommer jag att ligga med vidöppna ögon sen och ångra mitt filmval. Men alternativet var "Cape Fear", som ju är tokläskig.

Lovar att rapportera hur det går. Troligen stänger jag av om en stund och går och lägger mig hos Pluttskrutten.

18 juli 2014

Upp och ned

Under sjukhusveckan fick jag några kompisar. Mina sjukhuskompisar. Jag tror det är viktigt och bra att träffa och prata med människor i samma situation när man är med om något jobbigt, oavsett om det är sjukdomar, sorg, beroenden, arbetslöshet, förluster, whatever. Ni fattar.

Jag bytte telefonnummer med fyra personer på avdelningen. Just nu går telefonerna varma, vi har alla återbesök på sjukan dessa veckor. Det är oro och glädje om vartannat. Jag är glad att kunna dela mina erfarenheter och tankar och få ta del av andras. 

Idag hade U-B sitt återbesök. Det alla trodde var en tumör visade sig vara en ofarlig cysta. Jag blev så lättad så jag grät. På badet i Löfstabruk bland traktens barnfamiljer. 

En helt annan sak. Pluttskrutten kollade på hela kvällsfilmen upp och ned. Kan inte vara mina gener.





15 juli 2014

I Roslagens famn

Är ett dygn i Roslagens famn med Lilla Räkan hos hans morföräldrar. Inte ofta Lilla Räkan och jag är någonstans utan småsystrar eller pappa. Vi har en dröm/plan att vara här helt själva någon gång Lilla Räkan och jag. En dag ska vi få till det.

Lillstugan. Där sov vi.


Har lånat "hon älskade" av Lilla Räkans mormor.


Kunde inte sluta läsa igårkväll och sedan kunde jag inte somna på ett par timmar. Låg och tänkte på Signe i boken, min sjukhuskompis Johan, Johans fru, en person i min närhet som har det lite knepigt. Samtidigt var det väldigt mysigt att ligga och lyssna på regnet. 

Idag är det rena aprilvädret. Regn, blåst, solsken. Tröja på, tröja av. Just nu sitter jag ute i badbyxor och linne. Snyggt som sjutton.


12 juli 2014

Tårar. Välsignelser.

Mitt i filmen "Searching for Sugarman" igårkväll fick jag ett sms. Från min sjukhuskompis Johans fru. 

Johan är död. Jag visste att han var risig, men trodde inte det var så illa. Jag kan inte påstå att jag kände honom så jättebra, men vi låg i sängarna mitt emot varandra i sex dygn på sjukhuset. Vi hann prata om träning, mat, sjukdomar, jobb, familj, uppväxt. Jag hälsade på hans fru. Det var Johan som lånade ut boken om Andrés luftfärd till mig. Vi pratade lite om den, om hur dumdristiga expeditionsdeltagarna verkar ha varit. Jag skrev en liten lapp och la in i boken. Jag vet inte om han hann läsa den. Min sista dag på sjukan smet vi från sjukhusmaten och köpte skräp i kiosken i entréhallen. Jag var lite nervig av att vara utanför avdelningen och Johan hade lite roligt åt det. Och nu lever han inte längre. 

Ibland känns det som att så mycket är slumpartat. Jag fick en godartad cysta, Johan en dödlig sjukdom. Mina andra sjukhuskompisar har tumörer allihopa. Jag är frisk. Jag är tacksam och ledsen på samma gång.

Tack och lov var min väninna K i stan idag. Vi körde två favoriter i repris: picknick bestående av sushi och bubbel och sedan fotboll på lokal (en brassepub, ganska dålig stämning som ni säkert förstår efter kvällens match). Vi har pratat, uppdaterat oss, tagit igen. Skrattat. Vänner är en välsignelse. 

Fick ett sms till nu när jag kom hem, från min sjukhuskompis Ulf. Såhär skrev han: "Njut av framtiden med din familj. Njut av livet."

Det ska jag göra, Ulf. Jag lovar.

11 juli 2014

Händelserikt

Var på återbesök på sjukhuset idag. Glädjande besked! Eller, egentligen fick jag det besked jag väntade mig, men frånvaron av dåliga oväntade besked är ju fantastiskt bra. Jag är färdigbehandlad. Allt ska läka, sedan är det klart slut varulfstjut och jag behöver antagligen aldrig uppsöka gastrokliniken igen.

Tyvärr var läkaren jag träffade i mina ögon helt oproffsig. Först 30 min försenad, sedan rev han av mitt besök på fyra minuter (inklusive undersökning av ärret). Helt opedagogisk. Jag hann inte ställa några frågor, be om min journal eller fråga om min sjukskrivning.

I pendeln hem grät jag en skvätt. Av lättnad. Nu är det över. Även om allt inte riktigt är som förut. Men jag kommer inte att behöva ha ont, behöver inte oroa mig. Jag är så glad att jag gick till doktorn i tid och att skräpet är borta.

Hängde sedan med Pluttskrutten och Skorpan hela eftermiddagen och kvällen. (Lilla Räkan är bortrest så honom kan jag inte hänga med just nu. Han är tillbaka på söndag. Längtar.) Det blev en händelserik eftermiddag:

- Vi åt lunch på den lokala greken. Eftersom jag inte ville köpa lunchtallrikar för 95 kr till Pluttskrutten och Skorpan (de skulle orka typ en tredjedel) frågade jag den snälle servitören om vi kunde äta av salladsbuffén. Det fick vi, till det facila priset av 35 kr per portion. Så för 35 kr åt vi stora vita bönor i tomat, vitlökschampinjoner, majs, hummus, blandsallad, pitabröd, juice och kaffe och kakor. Typ min älsklingsrätt, haha.

Pluttskrutten och Skorpan invigde sina nya baddräkter i Tantobadet som är utbyggt. Kändes som att vara utomlands.

- Vi promenerade till Goodstore. Det är en så underbar affär. Eftersom jag har restriktioner och bara får bära något kilo i varje hand fick jag bara med mig typ en molekyl av allt jag ville handla. Har blivit så nyfiken av veganmat på sistone. Det är verkligen jättekul! Gjorde en (vegan) paj igår som var helt grym. Drömmer nu om en massa andra saker jag vill laga. Ikväll blir det marshmallows utan grissvålar. 

- På väg från badet mötte vi Amelia Adamo. 

Ursäkta detta låååånga inlägg. Jag tror det är ett sundhetstecken. Jag har lyft blicken litegrann. Jag är så tacksam.

PS Kan inte låta bli att ge er ett låttips till: The mexican med Babe Ruth. Fantastiskt bra. Kolla upp den! Har lyssnat säkert tio gånger på den idag.

9 juli 2014

Ehum

Man kan väl säga att min förmåga att påverka sportresultat negativt verkar bruten. 

Höll på att tuppa av under målfesten igår! Jag satt själv vid teven men blev så uppspelt att jag funderade på att springa ut på gården och vråla, haha! 

Dagens höjdpunkt var att glassbilen kom förbi vår lilla by och att mormor handlat tre kartonger glassar.

8 juli 2014

Tälteldorado

Glinen sov verkligen i tältet hela natten. Jag trodde i vart fall Skorpan skulle ångra sig, men så blev det inte. Tror de saknat att sova tillsammans. Pluttskrutten kom in till mig imorse och sa att hon vaknat av att hon låg på ficklampan.

Inatt ville Skorpan dock sova hos mormor. Därmed blir den min lott att slagga i tältet med Pluttskrutten. Men först VM-semin. Så spännande. Egentligen borde jag inte kolla eftersom lagen jag hejar på sällan vinner när jag blandar mig i. (Jag hejar på Tyskland, om ni undrar.)

Men ska vrålsjunga "Einer geht noch rein", kanske hjälper det!

7 juli 2014

Svänger fort

Det svänger fort i hockey. Min närvaro i tältet blev utbytt mot Skorpans, så nu ligger de där tillsammans. Såhär nära köksfönstret är det.



Jag får gå och lägga mig i första bästa säng helt enkelt.

Campa

Här ska Pluttskrutten och jag sova inatt har Pluttskrutten bestämt, så då blir det så. Inte för att jag älskar att sova i tält precis men jag älskar ju henne.

(Fast jag har fixat riktig madrass till mig. Någon måtta får det vara.)



Lantliv

Sorry för dålig uppdatering. Jag hänger på landet med Mamman och Pluttskrutten och Skorpan medan M jobbar och Lilla Räkan hänger med kusiner.

Jag tycker lantlivet går både bra och dåligt. Bra för att sommarvärmen äntligen  har kommit, bra för att jag får vara så mycket med och så nära barnen, för att jag får vila, läsa, basta, se film. Dåligt för att jag inte kan göra någonting som är viktigt eller kul. Inte städa, bära, laga, rensa. Inte träna eller hoppa från bryggor. 

Småaktigt i sammanhanget, jag fattar det, men jag känner så iallafall.

5 juli 2014

Mulholland Drive

Såg (om) Mulholland Drive igår.

Jag kan inte bestämma mig om jag tycker att den är helt genial eller bara skruvad. Kunde förstås inte somna eftersom filmen är lite läskig och jag sov själv med Pluttskrutten i ett knarrande hus (vi är på landet). Låg också (på allvar) och funderade på om Hollywood är en enda stor ond konspiration (ett Möbiusband läste jag i en recention), en evighetsmaskin där alla går under till slut. 

Ni förstår varför jag knappt ser på några kvalitetsfilmer längre, jag blir ju helt knäpp.

Nu har värmen till slut nått oss. Badpremiär för mig idag. 5 juli, bedrövligt.

3 juli 2014

Fjärilshuset

Vi är redo att åka till Fjärilshuset.





Skorpan låter hälsa att hon även har fjärilstrosor på sig men att vi inte ska ta någon bild på dem.

Hot

Skorpan meddelar att det är väldigt varmt i Fjärilshuset. 

Så nu visas fjärilstrosorna ändå.


2 juli 2014

Segt

Men vad segt det är. Dagarna och de första två veckorna efter operationen tyckte jag att jag blev bättre och piggare för varje dag men nu sniglar det sig fram. Jag är tråkig och trött och har dåligt tålamod.

Har fått ett par tråkiga besked och har en vän som har det tufft. Allt detta ingår i livet, men just nu har jag lite svårt för att gaska upp mig på det där sättet jag annars är ganska bra på.

Fast - det har utlovats sommarvärme om några dagar. Då ska jag dricka iskaffe, ha linne och hänga vid badet.

1 juli 2014

Jesse och Lutz

Det här är en av mina absoluta favoritbilder. Idrottarna Jesse Owens och Lutz Long, som båda var med i OS i Berlin 1936.

Owens vann fyra guldmedaljer tror jag och Adolf Hitler vägrade ta honom i hand eftersom han var svart. Long tog silver i längdhoppet (och Owens tog guldet). Det sägs att Owens och Long blev goda vänner och höll kontakten efter OS.

Longs idrottskarriär tog abrupt slut 1939 när andra världskriget startade. Long var med i Wehrmacht och stupade under de allierades invasion av Sicilien 1943. Ytterligare ett liv som Hitler sabbade.


Bilden är från olympic.org.